Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4843
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 106
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 341
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4843
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 106
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 140
Składniki
Obraną i wydrążoną dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z wodą ( wody wlewamy taką ilość, aby przykryła dynię). Gotujemy ok. 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzamy, miksujemy na gładką masę i pozostawiamy do przestudzenia. W trakcie, gdy pulpa stygnie, gotujemy mleko i przygotowujemy ciasto na lane kluski. Przepis na lane kluski: Jajka, mąkę i szczyptę soli miksujemy na lejące się ciasto ( w razie potrzeby możemy dodawać odrobinę mąki). Na wrzące mleko powoli wlewamy cienką strugą ciasto, cały czas mieszając w garnku z gotującym się mlekiem. Kluski w mleku gotujemy ok.2- 3 minut. Następnie dodajemy przecier z dyni i gotujemy ( ok. 1 minuty). Do tak przygotowanej zupy możemy dodać parę kropel aromatu migdałowego i cukier.