Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa przygotowana z musu dyniowego

Zupa dyniowa przygotowana z musu dyniowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2718

Dodano:

Odsłon: 212

Przepis na zupę dyniowa z musu dyniowego.

Składniki

  • jedna mała dynia
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru tartego
  • bulion(ok 1-1,5 szklanki)
  • sól, pieprz do smak
  • przed podaniem posypać świeżo tartą gałką muszkatołową
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa dyniowa przygotowana z musu dyniowego

Przygotowanie

  1. Przygotowanie musu z dyni
    Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórka do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
    Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę.
    Wykonanie:
    Na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wszystko zalać bulionem, tak aby przykryło warzywa i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać mus z dyni i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń