Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym

Zupa dyniowa  z groszkiem ptysiowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 183 Ocena: 1742

Dodano:

Odsłon: 448

Przepis na zupe krem z dyni z dodatkiem groszku ptysiowego.

Składniki

  • 750 g dyni (po obraniu)
  • 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
  • 300 g pomidorów (2 sztuki) lub ½ puszki pomidorów krojonych
  • 3 szklanki bulionu (750 ml)
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki oliwy
  • kwaśna śmietana
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.

    W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą.

    Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwila mieszając przez ok 5 minut. Pod koniec dodać curry kurkumę.

  2. Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.

    Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze.

    Zupę podawać z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń