Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W chłodne, jesienne dni nic nie rozgrzewa lepiej niż gorąca zupa z nutą chili czy imbiru. A ponieważ sezon na dynie jest w pełni rozkwitu, warto przetworzyć na aromatyczny krem właśnie to smakowite warzywo. Dynia znakomicie komponuje się z przyprawami korzennymi! Zupa dyniowa z imbirem jest przy tym daniem odpowiednim dla wegan – wystarczy zastąpić śmietankę mlekiem kokosowym, za zamiast masła użyć oleju roślinnego.
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1840
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1840
Polecam. Dużo dobra, domowe jedzenie.
Odsłon: 49
Składniki
Obierz dynię, usuń pestki i miękisz. Odmierz 1 kg miąższu i pokrój go na niewielkie kawałki.
Obierz cebulę i drobno posiekaj. Ząbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub także posiekaj. Imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Roztop masło w garnku z grubym dnem i podsmaż cebulę wraz ze sproszkowanymi paprykami. Gdy się zeszkli, dodaj czosnek i imbir. Smaż przez chwilę uważając, by czosnek się nie przypalił.
Dodaj do garnka pokrojoną dynię. Wlej bulion. Gotuj do miękkości dyni (około 20-30 minut).
Przestudź zawartość garnka i zblenduj na gładki krem. Ponownie zagotuj. Gorącą zupę połącz ze śmietaną. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z chleba.