Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W dzieciństwie jej nie cierpiałam bo mama robiła tę zupę na mleku z lanymi kluseczkami ale ta...to inna bajka.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 812
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 805
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 461
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 812
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 805
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 461
Składniki
Dynię przekroić na 6 części. Usunąć pestki i miękki miąższ. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Skropić olejem i oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Piec 20 minut w 200 stopniach C. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić drobno pokrojoną cebulę oraz starą na drobnych oczkach marchew. Dusić chwilę, uważając by cebula za bardzo się nie przyrumieniła. Przełożyć do większego garnka. Dodać upieczoną i pokrojoną w kostkę dynię. Wlać 1,5 litra rosołu lub bulionu. Gotować 10 minut. Zestawić z ognia i zmiksować. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, kurkumę i carry. Na końcu wlać mleczko kokosowe i sok pomarańczowy. Całość zagotować. Doprawić . Zupę przed podaniem posypałam zrumienionymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Można podać z pestkami dyni i kleksem śmietanki lub greckiego jogurtu.