Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.
W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 51
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 46
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13137
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5200
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5052
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 12263
Bardzo smaczne bułki, upieczone z pszennej mąki, idealne do porannych śniadań...
Odsłon: 51
Moim zdaniem kasza jaglana jest bardzo niedoceniana jeśli chodzi o smak ale i...
Odsłon: 46
Ciasto Kasutera znane także jako Castella, to japoński biszkopt miodowy, niez...
Odsłon: 13137
Sałatka Caprese to prawdziwa wizytówka aromatycznej Italii. Ze względu na kol...
Odsłon: 5200
Jogurtowy obłoczek z pomarańczami to prawdziwy raj dla podniebienia. Lekki i...
Odsłon: 5052
Chleb tygrysi swoją nazwę zawdzięcza pięknym wzorom na chrupiącej skórce. Sam...
Odsłon: 12263
Składniki
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.
W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.
Przepisy Zupy
Zupy
Kartoflanka z ciecierzycą
Zupy
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Zupy
Zupa kaszubska
Zupy
Zupa grzybowa Bożeny
Kartoflanka z ciecierzycą
Ta kremowa zupa stanie się jedną z twoich ulubionych. Jest bogata i kremowa,...
Odsłon: 22149
Zupa z jarmużem i grzybami mun
Pyszna zupa z kurczakiem, grzybami mun i warzywami. Orientalnego charakteru d...
Odsłon: 96