Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z pieczonej dyni, z dodatkiem jarmużu ugotowanego w mleku kokosowym i zmiksowanego na gładkie puree, podana z uprażonymi i posiekanymi orzechami włoskimi.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 17961
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 673
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 17961
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9499
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2070
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4073
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 673
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 338
Składniki
Włącz piekarnik i ustaw go na 220 oC.
Na blaszkę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia wyłóż w jednej warstwie cebulę i dynię, następnie posól je i popieprz. Skrop olejem, wymieszaj i włóż do piekarnika na około 30-35 minut. Piecz do miękkości i lekkiego zarumienienia, mieszając od czasu do czasu.
Po tym czasie przełóż zawartość blaszki do średniego rondla, wlej 3 szklanki bulionu, dopraw gałką muszkatołową i pieprzem i zmiksuj blenderem na gładki krem. Jeżeli zupa będzie zbyt gęsta dodaj więcej bulionu. Postaw ją na małym ogniu i delikatnie gotuj przez kilka minut.
W międzyczasie przygotuj puree z jarmużu. W małym garnku umieść jarmuż, mleko kokosowe, cebulę, czosnek i dopraw solą i pieprzem. Przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu przez około 7-10 minut, do miękkości.
Zdejmij garnek z ognia i zmiksuj blenderem na gładkie puree. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Podawaj zupę dyniową w miseczkach wraz z kilkoma łyżkami puree z jarmużu. Posyp prażonymi orzechami i wędzoną papryką i podawaj.