Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak dzieciństwa. Zupa dziadówka gościła w moim domu odkąd pamiętam. Przygotowywała ją moja babcia, mama a teraz ja. Stary przepis delikatnie zmodyfikowałam nadając jej bardziej wyrazistego charakteru i nowoczesnego wyglądu. Ziemniaki postanowiłam zmiksować na gładki krem. Do zupy dorzuciłam dwa ząbki czosnku, odrobinę zieleniny oraz kolorowego pieprzu dla podkręcenia smaku.
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 44
Składniki
Do dużego garnka wlewamy 2 łyżki oleju, który podgrzewamy do wysokiej temperatury.
Cebulę obieramy z łupin, kroimy w drobną kostkę i przerzucamy na rozgrzany olej. Podsmażamy na małym ogniu na złoty kolor.
Czosnek obieramy z łupin, przeciskamy przez praskę i dodajemy do garnka.
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i dorzucamy do garnka. Składniki podsmażamy przez około 5 minut, następnie zalewamy wodą tak, aby przykryć wszystkie składniki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Ziemniaki gotujemy do miękkości.
W tym czasie boczek kroimy w drobną kostkę, przerzucamy na suchą, teflonową patelnię i smażymy.
Kiedy ziemniaki są już dobrze ugotowane wyłączamy palnik. Z garna wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie. W osobnej misce łączymy maślankę z mąką żytnią. Rozmieszane składniki przelewamy do garnka. Zupę mieszamy, następnie miksujemy na gładki krem.
Zmiksowaną zupę gotujemy na wolnym ogniu. Dodajemy podsmażony boczek. Doprawiamy solą i kolorowym pieprzem. Na koniec do zupy dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę serwujemy gorącą.