Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2188 Ocena: 48529

Dodano:

Odsłon: 717

Są momenty w których uwielbiamy wracać do naszej rodzimej, polskiej kuchni. Chociaż uwielbiamy nowe smaki, dzięki którym poszerzamy nasz horyzont kulinarny, naturą jest powrót do korzeni.

Składniki

  • 500 g świeżej białej fasoli
  • 500 g wędzonych żeberek
  • 2 pętka kiełbasy ze świniobicia
  • 100 g chorizo
  • 2 pętka kiełbasy śląskiej
  • 250 g boczku surowego
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie


  1. Fasolę moczymy przez noc. Płuczemy i zalewamy świeżą wodą. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień, dodajemy wędzone żeberka liście laurowe i ziele angielskie.
    Boczek kroimy w kostkę, kiełbasy jak lubimy, smażymy najpierw boczek, do wytopienia, później wrzucamy kiełbasę. Następnie dorzucamy posiekaną cebulę, szklimy, następnie czosnek, chwilę smażymy.
    Żeberka wyjmujemy. Mięso oddzielamy od kości. Ponownie wrzucamy do zupy.
    Po godzinie dodajemy starte na dużych oczkach warzywa, pokrojone w dużą kostkę, ziemniaki oraz boczek z kiełbasą. Gotujemy do miękkości warzyw.
    Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę, majeranek, chwilę smażymy (ciągle mieszamy), dodajemy wywar z zupy, rozprowadzamy, dodajemy do całości. Łączymy z zupą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kulinarne_Kombinacje 3 dni temu Uwielbiam fasolę w każdej postaci! Wygląda przepysznie:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kulinarnagosia 4 dni temu Treściwa, aż chciałoby się po zjedzeniu talerza pójść odśnieżać podwórko :) tylko gdzie znależć śnieg? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń