Zupa fasolowa gotowana na boczku z dodatkiem ziemniaków wychodzi bardziej kremowa, gęsta i sycąca. Ziemniaki doskonale komponują się z boczkiem i kiełbasą.
Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle smaczna i łatwa w przygotowaniu zupa fasolowa z babcinego przepisu. Aby uzyskać najlepszą zupę fasolową o tradycyjnym smaku, ważne, aby użyć dobrej jakości boczku wędzonego oraz kiełbasy. Najlepiej, aby była ona gotowana na suchej fasoli. Nie może w niej zabraknąć ziemniaków i oczywiście majeranku, który fantastycznie podkręci jej smak.
Zupa fasolowa to gęste, aromatyczne i wyjątkowo sycące danie. Jej smak zależy od użytych składników, ale warto nadać jej delikatnie wędzony aromat. Dodanie boczku, wysokiej jakości kiełbasy, np. śląskiej, oraz majeranku sprawi, że zyska wyrazisty charakter. Aksamitną konsystencję nadają jej ziemniaki oraz warzywa. To tradycyjna, domowa zupa, która doskonale sprawdza się w chłodniejsze dni. Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się przegryzą.
Zupa fasolowa z fasoli z puszki również się uda. Jeśli nie masz zbyt wiele czasu na gotowanie zupy, to postaw na fasolę z puszki. Główna różnica polega na czasie gotowania oraz intensywności smaku.
Fasola z puszki jest już ugotowana, zatem znacznie skraca się jej czas gotowania. Trzeba również pamiętać o tym, że będzie ona bardziej miękka.
Sucha fasola dzięki zawartości skrobi w naturalny sposób zagęszcza zupę.
Fasolę z puszki wraz z ziemniakami najlepiej dodać pod koniec gotowania, aby nie była zbyt miękka.
Zupa fasolowa na boczku nadaje zupie głębokiego smaku i wędzonego aromatu.Tłuszcz z boczku sprawi, że zupa ma gęstszą konsystencję, przyjemną, aksamitną strukturę i jest zdecydowanie bardziej wyrazista w smaku,
garnek na ziemniaki, duży garnek na zupę, deska, nóż do krojenia
Warto do fasolowej dodać koncentrat pomidorowy, gdyż nadaje on zupie lekko kwaskowatego smaku. Nie jest to jednak pozycja obowiązkowa. Jeśli preferujesz mniej pomidorowe zupy, dodaj nieco mniej koncentratu. Wiele osób decyduje się na dodanie koncentratu pomidorowego, aby zbalansować smaki.
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16458
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16458
Składniki
Namocz fasolę. Najlepiej użyj fasoli Piękny Jaś. Zalej fasolę przegotowaną wodą i pozostaw na noc.
Odcedź i opłucz fasolę. Gotuj fasolę w bulionie lub wodzie z zielem angielskim i liśćmi laurowymi przez około 60 minut do miękkości.
Marchewkę i białą pietruszkę pokrój w kostkę. Przekrój kawałek selera oraz obierz ząbek czosnku. Dodaj składniki do garnka z fasolą i gotuj przez 20 minut.
Pokrój boczek w kostkę, a kiełbasę w większe plastry. Posiekaj na drobno cebulę.
Na suchej patelni podsmaż boczek wędzony i kiełbasę, aż zbrązowieją, a następnie dodaj cebulę i smaż do zeszklenia. Dopraw solą, pieprzem oraz słodką papryką.
Przełóż składniki z patelni do garnka, Dopraw solą, pieprzem i koniecznie majerankiem. Dodaj 3 łyżki koncentratu pomidorowego. Jeśli nie lubisz tak mocno pomidorowej zupy, to dodaj tylko 1 lub 2 łyżki. Gotuj przez 15 minut. Dopraw do smaku. Gdyby była potrzeba, to dolej wody. Gotuj na małym gazie. W tym czasie w osobnym garnku gotuj ziemniaki. Pokrojone ziemniaki w kostkę lub większe części ziemniaki wrzuć do wrzącej wody i gotuj przez 10 minut, po czym przerzuć do garnka i całość gotuj przez 5 minut.
Posiekaj natkę pietruszki i posyp nią zupę. Zupę możesz podać z chrupkimi grzankami. Najlepiej smakuje następnego dnia po ugotowaniu, gdy smaki się przegryzą.