Zupy Przepis na:
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Fasolę moczymy przez ok. 12 godzin w wodzie wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawami do garnka, uzupełniamy wodą o ok. 2 litry, wkładamy żeberka i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy razem ok. pół godziny (wtedy fasola powinna być już miękka, jeśli nie - gotujemy aż zmięknie). Ok. 10 minut prze końcem gotowania dorzucamy sparzone, obrane, starte na grubej tarce pomidory. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i szklimy drobno posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Gotujemy razem przez ok. 5 minut. Na koniec dorzucamy majeranek pieprz , czerwoną paprykę i sól gdy jest jej za mało.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

kuchniahanny 13 stycznia 2010Zgłoś do usunięcia
Uwielbiam fasole,a ta zupa na pewno jest pyszna!34 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 26 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Ja fasolową polubiłam dopiero tej jesieni ;) i to jak! Gdy się wraca zmarzniętym, zmęczonym i głodnym do domu, nie ma nic lepszego niż talerz takiej zupy :) a z dodatkiem wędzonego boczku to już w ogóle pychota :)31 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 26 grudnia 2009Zgłoś do usunięcia
Osobiście nie lubię zupy fasolowej, ale myślę, że mojej rodzinie posmakuje. Pozdrawiam!34 Kto głosował? | Odpowiedz