Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczna :)
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 153
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 108
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 62
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 61
Świetna przekąska na imprezkę, sylwestra oraz też dobrze sprawdzi się jako ob...
Odsłon: 153
Paszteciki imprezowe. Pysznie smakują na zimno lub podgrzane. Można wykorzyst...
Odsłon: 84
Dzisiaj przepisów na bigos mamy tyle ile domów, w których jest przyrządzany....
Odsłon: 108
Lekka zupa krem idealna na poświąteczne objedzenie ;). Ta warzywna mieszanka...
Odsłon: 62
Tradycyjnych makówek śląskich nie może zabraknąć na moim świątecznym stole, j...
Odsłon: 61
Składniki
Fasolę moczymy przez ok. 12 godzin w wodzie wraz z zielem angielskim i listkami laurowymi. Gdy fasola zmięknie przelewamy wraz z wodą i przyprawami do garnka, uzupełniamy wodą o ok. 2 litry, wkładamy żeberka i gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę marchew, pietruszkę i seler. Gotujemy razem ok. pół godziny (wtedy fasola powinna być już miękka, jeśli nie - gotujemy aż zmięknie). Ok. 10 minut prze końcem gotowania dorzucamy sparzone, obrane, starte na grubej tarce pomidory. W rondlu rozgrzewamy 3 łyżki oleju i szklimy drobno posiekaną w kostkę cebulę. Gdy cebulka zacznie się rumienić, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę, którą następnie dodajemy do zupy. Gotujemy razem przez ok. 5 minut. Na koniec dorzucamy majeranek pieprz , czerwoną paprykę i sól gdy jest jej za mało.