Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa z białą kiełbasą.

Zupa fasolowa z białą kiełbasą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 501

Rozgrzewająca, bardzo smaczna zupa fasolowa ugotowana na białej kiełbasie. Do ugotowania zupy nie używamy soli, gdyż zawarta sól w wędzonce i paście rosołowej jest wystarczająca, chyba że ktoś lubi więcej słoną, ten sobie dosoli.

Składniki

  • Fasola piękny Jaś 25 dag
  • ziemniaki 2 szt.
  • marchew 1 szt.
  • korzeń pietruszki 1 szt.
  • seler 1/4
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka
  • kiełbasa biała (2 szt.- 10 cm)
  • boczek wędzony 35 dag
  • liść laurowy 4 szt.
  • ziele angielskie 8 ziaren
  • pieprz ziołowy 1 łyżeczka
  • kminek mielony do smaku
  • majeranek 2 łyżki
  • śmietana 30% do zabielenia zupy
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Fasolę wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy około 2 godziny. Po czasie moczenia, fasolę płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z 2 litrami wody. Gotujemy 1 godzinę, jeżeli fasola jest na 80 % miękka, dokładamy pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną, wymytą marchew z korzeniem pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pastę rosołową, suche przyprawy i pokrojoną białą kiełbasę.

  2. Gotujemy jeszcze z 30 minut, doprawiamy do smaku i zabielamy zupę. Zupę podajemy na gorąco z pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń