Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa z zasmażką

Zupa fasolowa z zasmażką

Autor:

Przepisów i artykułów: 2285 Ocena: 50269

Dodano:

Odsłon: 11523

No, tutaj problem jest taki, że gęściochy jeden lubi, drugi zaś nie za bardzo…jednak w tym wykonie jest sto na sto <3 I super ;)

Składniki

  • 200 g surowego boczku wędzonego
  • 2 pętka wędzonej kiełbasy ( około 300-350 g )
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 kawałek selera korzeniowego
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łodygi natki pietruszki
  • 1 duża puszka białej fasoli
  • 1 łyżka masła
  • 1 pełna łyżka mąki
  • majeranek
  • mielony kminek
  • sól, pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa fasolowa z zasmażką

Przygotowanie

  1. Boczek kroimy w kostkę, kiełbasę w pół talarki, również marchew oraz pietruszkę. Seler w kostkę, podobnie ziemniaki (dużo większą).
    Ząbek czosnku „rozplaszczamy” dodajemy do całości razem z liściem laurowym, związaną natką pietruszki, i ziarnami ziela.
    Wszystko przez kilka smażymy przez kilka minut, następnie pod przykryciem chwilę dusimy i zalewamy wrzątkiem ( około 2 litrów ).
    Gotujemy pod przykryciem 10 min, dodajemy fasolę wraz z zalewą, ponownie gotujemy 10 min.
    Na rozgrzanym maśle, podsmażamy mąkę, dodajemy 100-150 ml wrzątku z zupy, rozprowadzamy na gładko.
    Całość dodajemy do zupy, dokładnie łączymy, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grin-porsze 07 marca 2018 zrobiłam-polecam-pyyycha... wprawdzie d... urośnie ale cóż:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 listopada 2017 Jak już zrobiłeś, to taki jeden talerzyk na rano poproszę, bo "szalona" końcówka tygodnia się u mnie szykuje xD Odpowiedzi: 4 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń