Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa fasolowa z ziemniakami

Zupa fasolowa z ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 254 Ocena: 2658

Dodano:

Odsłon: 2735

Klasyczna, pożywna i sycąca zupa na wędzonce z drobną fasolką i ziemniakami to wielokrotnie sprawdzony i prosty przepis idealny na chłodne jesienne dni. Zupa fasolowa to prosta w przygotowaniu potrawa, pełnowartościowy posiłek, który może stanowić główne danie obiadowe.

Składniki

  • 500 g drobnej fasoli
  • kość wędzona
  • włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera )
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • czarny pieprz
  • sól
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa fasolowa z ziemniakami

Przygotowanie

  1. Do garnka wrzucamy opłukaną fasolę i namaczamy ją w zimnej wodzie kilka godzin.
    Po tym czasie do fasoli dolewamy około 2 litry zimnej wody, dodajemy wędzoną kość, liście laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy około 40 minut.

  2. Obraną cebulę drobno siekamy i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość  rumienimy od czasu do czasu mieszając.
    Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę, a marchewkę, pietruszkę oraz seler na mniejsze kawałki.
    Gotujący się wywar w razie potrzeby uzupełniamy wodą a następnie dodajemy do niego pokrojone ziemniaki oraz włoszczyznę: marchewkę i pietruszkę oraz pokrojony seler, wrzucamy również zrumienioną cebulkę z czosnkiem, wszystko mieszamy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.
    Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą, mielonym pieprzem oraz majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń