Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa fitka to popularna regionalna zupa znana szczególnie w Zagłębiu Dąbrowskim, a także na pograniczu Małopolski i Górnego Śląska. Jej sekret tkwi w prostych i niedrogich składnikach. To bardziej uboga wersja zupy jarzynowej, bo składa się wyłącznie z ziemniaków, włoszczyzny i wody. Zaskoczy cię też jej proste przygotowanie. My wzbogaciliśmy ją o kawałki chrupiącego i sycącego boczku wędzonego.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7843
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1014
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13597
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7843
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1014
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13597
Składniki
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Boczek wędzony pokrój w kostkę i wrzuć na patelnię. Smaż i mieszaj aż tłuszcz się wytopi, a mięso z wierzchu będzie zarumienione. Odsącz z tłuszczu i odstaw.
Przejdź do przygotowania wszystkich warzyw. Obierz ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, selera i cebulę. Ziemniaki pokrój w średnią kostkę, marchewkę i pietruszkę w półplasterki, cebulę w drobną kostkę, a pora w cienkie talarki. Selera możesz zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić na mniejsze kawałki.
Do garnka wlej 1,5 litra wody i wrzuć pokrojoną marchewkę, pietruszkę, pora, selera, cebulę oraz przyprawy – ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj całość na małym ogniu przez około 10 minut. Po 10 minutach dorzuć ziemniaki i gotuj dalej, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec wrzuć boczek i zostaw jeszcze na kilka minut.
Podawaj zupę fitkę z posiekaną natką pietruszki.