Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Franek Dolas to bez wątpienia jedna z ulubionych postaci polskiego filmu. Jego przygody w „Jak rozpętałem II wojnę światową” zna wielu Polaków, którzy też na pewno pamiętają epizod, kiedy Franek tłumaczy francuskim kolegom z Legii Cudzoziemskiej, czym jest pyszna, polska, rozgrzewająca zalewajka. Tradycyjna zalewajka jest zupą postną, składającą się z ziemniaków i żuru. Jednak, aby przebyć całą Europę, nasz bohater potrzebował treściwej, sycącej, mięsnej zupy. Dlatego w zalewajce Franka Dolasa znajdziecie domową kiełbasę wędzoną oraz boczek.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1467
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8256
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 187
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4287
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1467
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 8256
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 187
Pyszne tuszki śledziowe marnowane z cebula do słoików zapraszam po przepis
Odsłon: 4287
Składniki
Aby ugotować zalewajkę na domowym zakwasie, musisz wykonać go dużo wcześniej. Razową mąkę wsyp do butelki i zalej wodą. Odstaw na 3 tygodnie w temperaturze pokojowe i mieszaj od czasu do czasu. Zalewajka jest dużo smaczniejsza na domowym zakwasie, ale ten kupiony ze sklepu też da sobie radę.
Do garnka, w którym będziesz gotować zupę wlej łyżkę tłuszczu i rozgrzej. Wrzuć obraną i posiekaną w kostkę cebulę i chwilę podsmaż, dodaj pokrojony w kostkę boczek, a po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2-3 minutach dorzuć pokrojoną w plasterki kiełbasę i przyprawy. Podsmażaj, aż całość zacznie aromatycznie pachnieć. Następnie zalej zupę wodą i dorzuć obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuj zalewajkę do momentu, aż kartofle staną się miękkie.
Po czym wlej ok. 100 ml zakwasu (pamiętaj, aby wlewać zakwas przez gęste sito, aby pozbyć się mąki). Zacznij od mniejszej porcji, ponieważ każdy preferuje inny poziom kwasowości zalewajki. Pozwól zupie ponownie się zagotować, odlej ok. 100 ml gorącej zalewajki do butelki lub szklanki, wymieszaj ze śmietaną i wlej do zupy. Po kolejnym zagotowaniu zalewajka jest gotowa. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.