Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa gołąbkowa zamiast gołąbków? Czemu nie. Przepis na zupę gołąbkową znalazłam dawno temu w którejś z kolorowych gazet. Zupa gołąbkowa na prawdę smakuje i pachnie jak nasze gołąbki, a robi się ją znacznie szybciej. Składniki te same, tylko danie płynne:-). Z podanej ilości składników wychodzi duży gar zupy. Równie dobrze, jak nie lepiej, smakuje na drugi dzień, więc można pokusić się o zrobienie takiej dużej porcji zupy, jeśli rodzina składa się z kilku osób. Danie właściwie jednogarnkowe - z powodzeniem wystarczy za cały obiad. Zupa smakuje najlepiej z młodą kapustą, więc teraz będzie ten czas, aby ją przygotować, ale zimową porą też można ją z powodzeniem przyrządzić i również wyśmienicie smakuje.
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 56
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 56
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 301
Składniki
Kapustę dość grubo szatkujemy
Mięso mielimy, cebulę drobno siekamy
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę. Dodajemy mięso oprószone solą i pieprzem i smażymy mieszając, aby nie pozbijało się w grudki
W garnku zagotowujemy ok 3 litry wody
Usmażone mięso przekładamy do garnka z wodą i gotujemy ok 30 minut
Następnie do wody z mięsem dodajemy przepłukany ryż, gotujemy ok 5 minut i dodajemy posiekaną kapustę i gotujemy kolejne 10 minut. W tym czasie solimy i doprawiamy pieprzem
Na koniec do zupy dodajemy przecier. Wcześniej można go rozprowadzić w szklance lub dwóch przegotowanej wody ( zależy jaka gęsta jest zupa i jaką gęstość chcemy uzyskać ). Zagotowujemy i ewentualnie gotujemy jeszcze chwilę, jeśli kapusta nie jest jeszcze zbyt miękka ( młodej wystarcza zazwyczaj 10-15 minut ).
Na koniec smakujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy