Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grochowa - grochówka.

Zupa grochowa - grochówka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1474 Ocena: 19408

Dodano:

Odsłon: 13163

Grochówka na wędzonce, polecam.

Składniki

  • groch łuskany 50 dag.
  • wędzone podgardle wieprzowe 30 dag.
  • czosnek 3 ząbki
  • marchew pokrojona w kawałki
  • ziemniaki pokrojone w kostkę 4-5 szt.
  • cebula połowa
  • kiełbasa śląska 2 kiełbaski
  • woda 2 litry
  • domowa pasta rosołowa 1 łyżka stołowa (lub 1 kostka rosołowa kupna)
  • liść laurowy 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt.
  • suszona włoszczyzna 2 łyżki
  • Sól
  • Pieprz ziołowy
  • papryka słodka
  • mielony kminek
  • Majeranek
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch jest na 80% miękki. W między czasie z 5 plastrów podgardla wędzonego, pokrojonego w kostkę smażymy bez tłuszczu skwarki na rumiany kolor, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia się cebuli i skwarek.

  2. Dodajemy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, marchew i pokrojoną skórę z wędzonego podgardla (2-3 łyżki skórek pokrojonych w kostkę). doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Usmażone skwarki zbieramy z patelni łyżką cedzakową i dodajemy do gotującej się zupy, oraz 2 kiełbaski śląskie przekrojone na połówki. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.

  3. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń