Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka na wędzonce, polecam.
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 31
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 256
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1665
Polecam smaczny chlebek, który przygotujecie prosto i szybko. Chlebek swoją ś...
Odsłon: 31
Idealny włoski makaron na czas jesiennego grzybobrania.
Odsłon: 256
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 778
Pyszne krewetki w marynacie musztardowej na okazję, na święta, na elegancką k...
Odsłon: 83
Jako przyprawa i dodatek do sosów i zup grzybowych.
Odsłon: 1665
Składniki
Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch jest na 80% miękki. W między czasie z 5 plastrów podgardla wędzonego, pokrojonego w kostkę smażymy bez tłuszczu skwarki na rumiany kolor, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia się cebuli i skwarek.
Dodajemy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, marchew i pokrojoną skórę z wędzonego podgardla (2-3 łyżki skórek pokrojonych w kostkę). doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Usmażone skwarki zbieramy z patelni łyżką cedzakową i dodajemy do gotującej się zupy, oraz 2 kiełbaski śląskie przekrojone na połówki. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Smacznego!!!