Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grochówka na wędzonce, polecam.
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5356
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 228
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 821
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 940
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 151
Składniki
Groch wsypujemy do miski i zalewamy zimną wodą, moczymy 0,5 godziny. Po czasie moczenia, groch płuczemy pod zimną wodą i wrzucamy do garnka z wodą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy do momentu gdy groch jest na 80% miękki. W między czasie z 5 plastrów podgardla wędzonego, pokrojonego w kostkę smażymy bez tłuszczu skwarki na rumiany kolor, dodajemy do nich pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy do zarumienienia się cebuli i skwarek.
Dodajemy ziemniaki, 2 łyżki suszonej włoszczyzny, marchew i pokrojoną skórę z wędzonego podgardla (2-3 łyżki skórek pokrojonych w kostkę). doprawiamy solą, pieprzem i kminkiem. Gotujemy do miękkości ziemniaków i marchwi. Podczas gotowania dodajemy 1 łyżkę domowej pasty rosołowej, pokrojony czosnek oraz 2 łyżki majeranku. Usmażone skwarki zbieramy z patelni łyżką cedzakową i dodajemy do gotującej się zupy, oraz 2 kiełbaski śląskie przekrojone na połówki. Gotujemy jeszcze 15 minut, próbujemy smak, w razie potrzeby doprawiamy i kończymy gotowanie.
Smacznego!!!