Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa idealna na zimowe dni. Coś pomiędzy grochówką a kapuśniakiem:) Dzięki wędzonce i kiełbasie zupa jest bardzo sycąca natomiast dodatek kiszonej kapusty rozgrzeje w chłodne dni.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 63
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 113
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 39
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 207
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 63
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 113
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 39
Składniki
Kapustę kiszoną odciskamy lekko z soku /sok zachowujemy - na koniec doprawimy nią zupę/, szatkujemy, przekładamy do garnka , zalewamy wodą /do poziomu kapusty/, dodajemy jedno ziele angielskie, kawałek liścia laurowego i gotujemy do miękkości. Do dużego garnka wlewamy ok. 900 ml wody. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę lub słupki. Wędzonkę kroimy w średnią kostkę i wraz z warzywami pozostałym kawałkiem liścia laurowego i zielem angielskim dodajemy do wody. Zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Po tym czasie groch przepłukujemy i dodajemy do warzyw i wędzonki, ciągle gotując na małym ogniu. Surowy boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na małym ogniu do czasu aż wytopi się tłuszcz. Następnie wrzucamy drobno pokrojoną cebulę a potem pokrojoną w średnią kostkę kiełbasę. Oprószamy mieloną papryką.Podsmażamy do czasu aż cebula się zeszkli a kiełbasa zrumieni. Podsmażony boczek, kiełbasę i cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do garnka z zupą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy do czasu aż groch będzie miękki. Na koniec doprawiamy sokiem z kapusty kiszonej. Porcje zupy grochowej przelewamy na talerz i dodajemy kapustę kiszoną w takiej ilości jaką lubimy - jedni wolą bardziej kwaśną a inni mniej. Możemy też ugotowaną kiszoną kapustę dodać do garnka z zupą grochową i chwilę razem pogotować.