Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to chyba najbardziej popularna zupa holenderska. Holendrzy się nią zajadają przede wszystkim w miesiące zimowe. Bardzo dobra w smaku i syta. Przyznaje się bez bicia, że często ją gotuję.
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 81
Smaczne danie :)
Odsłon: 373
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 808
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 321
Tania i łatwa w przygotowaniu potrawa. Nadaje się jako dodatek do każdego dan...
Odsłon: 81
Smaczne danie :)
Odsłon: 373
Zupa wyrazista w smaku. Dobrze smakuje z kaszą gryczaną.
Odsłon: 808
Placki kakaowe ze startymi jabłkami na obiad lub podwieczorek.
Odsłon: 321
Składniki
Dobrze przepłukujemy groszek na sitku Odmierzamy dwa litry wody i wlewamy do garnka. Ustawiamy garnek na gazie, wrzucamy dwa liście laurowe, mięso: wieprzowinę i wołowinę oraz groszek. Czekamy (około 35min), aż nam się to wszystko przegotuje i nie zapominamy o zdjęciu zebranej szumowiny. Po zebraniu szumowiny dodajemy jedną łyżeczkę vegety i delikatnie pieprzymy.
Te 35min wykorzystujemy do pokrojenia (w kostkę) naszych warzyw. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso, wrzucamy pokrojone warzywa, kiełbasę (trzymamy ją około 15min w naszej zupie i wyjmujemy) i liść selera (poszatkowany) Kroimy nasze mięso, kiełbasę i wrzucamy z powrotem do naszego garnka. Nie zapominamy w między czasie mieszać naszą zupę, oraz dodatkowo solimy i pieprzymy. Gotujemy wszystko, aż praktycznie nasze warzywa się rozpadną. Erwtensoep, czyli holenderska zupa grochowa jest bardzo gęsta, syta i smakuje obłędnie!!!! Zapraszam również do obejrzenia filmu!!!!