Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest to chyba najbardziej popularna zupa holenderska. Holendrzy się nią zajadają przede wszystkim w miesiące zimowe. Bardzo dobra w smaku i syta. Przyznaje się bez bicia, że często ją gotuję.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Dobrze przepłukujemy groszek na sitku Odmierzamy dwa litry wody i wlewamy do garnka. Ustawiamy garnek na gazie, wrzucamy dwa liście laurowe, mięso: wieprzowinę i wołowinę oraz groszek. Czekamy (około 35min), aż nam się to wszystko przegotuje i nie zapominamy o zdjęciu zebranej szumowiny. Po zebraniu szumowiny dodajemy jedną łyżeczkę vegety i delikatnie pieprzymy.
Te 35min wykorzystujemy do pokrojenia (w kostkę) naszych warzyw. Po tym czasie wyjmujemy nasze mięso, wrzucamy pokrojone warzywa, kiełbasę (trzymamy ją około 15min w naszej zupie i wyjmujemy) i liść selera (poszatkowany) Kroimy nasze mięso, kiełbasę i wrzucamy z powrotem do naszego garnka. Nie zapominamy w między czasie mieszać naszą zupę, oraz dodatkowo solimy i pieprzymy. Gotujemy wszystko, aż praktycznie nasze warzywa się rozpadną. Erwtensoep, czyli holenderska zupa grochowa jest bardzo gęsta, syta i smakuje obłędnie!!!! Zapraszam również do obejrzenia filmu!!!!