Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taką zupę przygotowuje moja teściowa, zajadamy ją ze smakiem. To pożywna, aromatyczna zupa. Jest idealna kiedy na dworze robi się chłodno, bo wtedy warto pomyśleć o przygotowaniu rozgrzewającej zupy
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1084
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 223
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1084
Składniki
Dzień wcześniej groch wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Do gotującego się bulionu dodać groch – bulionu powinno być objętościowo trzy razy więcej niż grochu. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez 1 godzinę. Gdy groch będzie miękki, do zupy dodać pokrojone warzywa, kilka listków laurowych oraz ziarenek ziela angielskiego. Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju, dodać do zupy. Posiekaną cebulę również podsmażyć na odrobinie oleju i dodać do zupy. Zupę doprawić całymi ząbkami czosnku, majerankiem, solą i pieprzem. Całość chwilę pogotować, aby warzywa zmiękły. Kiełbasę pokroić na większe kawałki i dodać do zupy, chwilę pogotować. Ja taką grochówkę podaję z ugotowanymi osobno ziemniakami, ale można podać ja z chlebem.