Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3527
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2605
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10895
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3527
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2605
Składniki
Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem. Boczek pokroiłem w cienkie paski ,podsmażyłem (do chrupkości) na mieszance oleju i masła razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Skwarki oraz kiełbasę wyłowiłem i odłożyłem. Tłuszcz ze smażenia dodałem do grochu razem z marchewką ,pietruszką ,selerem ,porem ,majerankiem i płaską łyżeczką soli ,zalałem 1,5 l wody. Po mniej więcej 1,5 godziny wyjąłem warzywa ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałem przez kolejne 25 min. Do zupy pod koniec gotowania dodałem pokrojoną w kostkę (ugotowaną) marchewkę ,podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu ,pokrojoną w kostkę ,cebulę oraz boczek z kiełbasą. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.