Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna polska zupa ,u mnie z dodatkiem kiełbasy.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12696
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1363
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12696
Składniki
Groch opłukałem i moczyłem w wodzie przez całą noc ,odcedziłem. Boczek pokroiłem w cienkie paski ,podsmażyłem (do chrupkości) na mieszance oleju i masła razem z pokrojoną w krążki kiełbasą. Skwarki oraz kiełbasę wyłowiłem i odłożyłem. Tłuszcz ze smażenia dodałem do grochu razem z marchewką ,pietruszką ,selerem ,porem ,majerankiem i płaską łyżeczką soli ,zalałem 1,5 l wody. Po mniej więcej 1,5 godziny wyjąłem warzywa ,dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i gotowałem przez kolejne 25 min. Do zupy pod koniec gotowania dodałem pokrojoną w kostkę (ugotowaną) marchewkę ,podsmażoną na niewielkiej ilości tłuszczu ,pokrojoną w kostkę ,cebulę oraz boczek z kiełbasą. Do smaku doprawiłem solą i pieprzem.