Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mam dziś grochóweczkę może nie wojskowa ale równie smaczna i szybko gotowa wystarczy abyśmy mieli w domu kości wędzone ogonowe w sklepie zakupione, uwielbiam gdy w zupach jest dużo zieleniny ale również wiem że większość nie lubi lub z jakiegoś powodu nie może
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1495
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1700
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 63
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1495
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1700
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 63
Składniki
Do garnka przełożyć kości wędzone ogonowe podzielone na mniejsze części, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki oraz seler a następnie dodać ziela angielskie i liście laurowe, wlać dwa litry wody i całość zagotować następnie zmniejszyć ogień zebrać powstałe szumowiny i na wolnym gotować do miękkości mięsa na kościach oraz dodanych warzyw. Jak już mięso jest miękkie wyjąć je z wywaru i pozostawić aby ostygło, zaś do wywaru dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, pokrojony por, przyprawę uniwersalną oraz wsypać groch i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i grochu
W międzyczasie gdy ziemniaki z grochem są już prawie miękkie dodać oskubane od kości mięso i nadal gotować na wolnym ogniu aż ziemniaki i groch będą idealnie miękkie, jak już są gotowe wtedy wsypać roztarty w dłoniach majeranek, zamieszać i zagotować i doprawić według swego smaku jeszcze przyprawą uniwersalną oraz dodać cukier i pieprz. Zdjąć z ognia i dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki zamieszać i odstawić aby zupa przegryzła się smakiem
Gotująca się zupa w czasie gotowania nie wygląda zachęcająco za to efekt końcowy mega, smak i aromat zupy podobny jak wojskowej grochówki, tym razem ugotowałam zupę bez zasmażki czyli bez zapalanej mąki i też wyszła smaczna i gęsta taka jaką lubimy. Grochówka gdy postoi jest smaczniejsza a już na drugi dzień z lodówki to po prostu petarda o ile doczeka drugiego dnia