Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna zupa grzybowa na wywarze warzywnym z suszonymi grzybami z łazankami, bardzo aromatyczna i smaczna, delikatnie zabielana śmietaną. Idealna propozycja dania wigilijnego.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 290
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 235
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1356
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 290
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 235
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1356
Składniki
Grzyby umyte w zimnej wodzie zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie grzyby odcedzamy a wodę z grzybów zostawiamy.
Odsączone grzyby kroimy w mniejsze kawałki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry.
Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora, wlewamy około 2 litrów zimnej wody. Do gorącej zupy wlewamy wywar z grzybów, wrzucamy cebulę i pokrojone grzyby. Dodajemy kilka ziaren pieprzu , liść laurowy oraz ziele angielskie . Zupę solimy i gotujemy pod przykryciem do miękkości grzybów i warzyw. Do miski przekładamy śmietanę dodajemy mąkę i całość mieszamy, rozprowadzamy odrobiną bulionu i jeszcze raz mieszamy. Zupę zabielamy śmietaną i gotujemy jeszcze około 5 minut. Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Zupę podajemy z łazankami.