Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa to doskonały sposób na rozgrzewający, aromatyczny obiad, zwłaszcza w okresie jesiennym. Dzięki świeżym grzybom, bulionowi i śmietanie uzyskasz pełen smak, który przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tradycyjnej kuchni. Co więcej, tę zupę możesz podać zarówno z makaronem, jak i ziemniakami, w zależności od tego, co wolisz lub masz pod ręką. W tym wpisie znajdziesz prosty przepis na zupę grzybową, która z pewnością stanie się jednym z Twoich ulubionych dań.
deska do krojenia, garnek, nóż, miseczka
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113087
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 477
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 810
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 609
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113087
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 477
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 810
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 609
Składniki
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki ale nie zbyt małe. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z rozpuszczonym masłem szklimy posiekaną cebulę od czasu do czasu mieszamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz grzyby, wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem, mieszamy i smażymy około 5 minut po czym zdejmujemy z ognia. Obraną marchew kroimy w plasterki, obraną pietruszkę również kroimy w plastry, kawałek selera kroimy na mniejsze części.
Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy do niego pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie oraz grzyby. Zupę gotujemy około 20 minut do miękkości warzyw i grzybów. Do miseczki przekładamy śmietanę, wlewamy 2 chochle gorącego wywaru i wszystko dokładnie razem łączymy. Zupę zabielamy przygotowaną zawiesiną, doprawiamy do smaku solą oraz czarnym pieprzem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia. Tak przygotowaną zupę podajemy z ugotowanym makaronem i posiekaną natką pietruszki.