Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa " kurki " z makaronem

Zupa grzybowa  kurki  z makaronem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1054 Ocena: 7284

Dodano:

Odsłon: 545

Grzyby leśne czy nie jest to przyjemne chodzić i zbierać grzyby, zwłaszcza w jesienne chłodne poranki ? Lubicie może potrawy z leśnych grzybów, ja dziś ugotowałam szybką zupę z makaronem i oczywiście z dodatkiem grzybów kurek

Składniki

  • 1 kg porcji rosołowych kurzych - 4 sztuki,
  • 150 g mieszanki warzywnej europejskiej,
  • 4 ziela angielskie,
  • 1 liść laurowy,
  • 150 g makaronu,
  • 730 g świeżych kurek leśnych,
  • 1 średnia główka czosnku - 9 małych ząbków,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 150 ml śmietany 30 %,
  • 2 łyżki przyprawy ziarenka smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa grzybowa " kurki " z makaronem

Przygotowanie

  1. Na początek przygotować grzyby oczyścić je i umyć w zimnej wodzie. Do garnka wlać 2 litry wody posolić ją dodać opłukane grzyby kurki gdy się zagotują zebrać powstałą pianę i pogotować je na wolnym ogniu przez dziesięć minut następnie przelać na durszlak aby ociekły z nadmiaru wody. Ocieknięte i ostygnięte przełożyć na talerz ( Ja zawsze obgotowuję grzyby jeśli ktoś tego nie robi to jego decyzja, byłam tak uczona w domu )

  2. Następnie po ugotowanych grzybach do garnka wlać dwa litry wody dodać umyte porcje rosołowe oraz warzywa z mieszanki europejskiej i ziarenka smaku. gotować całość na wolnym ogniu do miękkości mięsa na porcjach, w trakcie gotowania dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę po gotować a następnie wyjąć porcje do ostygnięcia

  3. W czasie gdy mięso stygnie do wywaru dodać dowolny makaron i gotować na wolnym ogniu do miękkości makaronu, następnie dodać obgotowane grzyby kurki i chwilkę pogotować . Pod koniec wsypać pokrojoną drobniej natkę pietruszki, zagotować a następnie wlać śmietanę i szybkim ruchem łyżki zamieszać aby śmietana się nie zważyła, doprawić do smaku. Ugotowana zupę zdjąć z ognia

  4. Zupa wyszła bardzo smaczna aromatyczna i pachnąca dodanymi grzybami, jeżeli ktoś nie lubi śmietany to można ją pominąć. Zapewniam że po mimo dodanego tak dużej ilości czosnku nie jest wyczuwalny w zupie. Na jesienne chłodne wieczory taka zupka jak znalazł

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń