Śledzisz kanał YT Tomasza Strzelczyka? Zupa grzybowa z domowymi kluseczkami, którą niedawno zaprezentował, to doskonała propozycja na nadchodzącą Wigilię. Odnajdziesz w niej smak dzieciństwa!
Zupa grzybowa Tomasza Strzelczyka
Składniki
- 2 ½ l wody
- 100 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku (suszonego)
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- 1 łyżka masła
Składniki
- 2 ½ l wody
- 100 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku (suszonego)
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- 1 łyżka masła

Etapy przygotowania
Zalej grzyby przefiltrowaną wodą (tak, by były w całości przykryte). Pozostaw do namoczenia na całą noc.
Obierz warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z wodą. Dodaj połówkę cebuli, ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, nieco czarnego, grubo zmielonego pieprzu i nie więcej niż płaską łyżeczkę soli. Wywar gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Przecedź wywar. Dodaj do niego grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około 45 minut. Gdy grzyby staną się miękkie, wyjmij z garnka mniej więcej 2/3 ich ilości.
W międzyczasie pokrój drobno drugą połowę cebuli i zeszklij na maśle. Cebulę dodaj do garnka z wywarem i 1/3 grzybów. Dodaj do niego także tymianek. Zblenduj zawartość garnka. Ponownie dołóż do niego wyjęte grzyby i pokrojoną drobniej marchewkę (wcześniej wyjętą z wywaru).
Rozkłóć w miseczce jajko i dodaj nieco soli. Połącz z mąką i wymieszaj na jednolite ciasto. Wrzucaj odcinane łyżką niewielkie kawałki ciasta do gotującej się zupy – tak powstaną drobne, domowe kluseczki. Na koniec dodaj do garnka śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Źródło: YouTube/Oddaszfartucha
Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 336

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 107
Ostatnio komentowane przepisy

Z podanych składników wyszło 6 szt. Po upieczeniu ważą po 115 g. Można ciasto...
Odsłon: 336

"Baked Alaska" to deser, który charakteryzuje się lodami zapieczonymi pod bez...
Odsłon: 107



Składniki
- 2 ½ l wody
- 100 g suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ małego selera
- 1 ząbek czosnku
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżeczka tymianku (suszonego)
- 100 ml śmietany kremówki (30%)
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki
- sól, świeżo zmielony pieprz (do smaku)
- 1 łyżka masła
Zalej grzyby przefiltrowaną wodą (tak, by były w całości przykryte). Pozostaw do namoczenia na całą noc.
Obierz warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z wodą. Dodaj połówkę cebuli, ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, nieco czarnego, grubo zmielonego pieprzu i nie więcej niż płaską łyżeczkę soli. Wywar gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Przecedź wywar. Dodaj do niego grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około 45 minut. Gdy grzyby staną się miękkie, wyjmij z garnka mniej więcej 2/3 ich ilości.
W międzyczasie pokrój drobno drugą połowę cebuli i zeszklij na maśle. Cebulę dodaj do garnka z wywarem i 1/3 grzybów. Dodaj do niego także tymianek. Zblenduj zawartość garnka. Ponownie dołóż do niego wyjęte grzyby i pokrojoną drobniej marchewkę (wcześniej wyjętą z wywaru).
Rozkłóć w miseczce jajko i dodaj nieco soli. Połącz z mąką i wymieszaj na jednolite ciasto. Wrzucaj odcinane łyżką niewielkie kawałki ciasta do gotującej się zupy – tak powstaną drobne, domowe kluseczki. Na koniec dodaj do garnka śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Źródło: YouTube/Oddaszfartucha