Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzisz kanał YT Tomasza Strzelczyka? Zupa grzybowa z domowymi kluseczkami, którą niedawno zaprezentował, to doskonała propozycja na nadchodzącą Wigilię. Odnajdziesz w niej smak dzieciństwa!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1568
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 293
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1568
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 293
Składniki
Zalej grzyby przefiltrowaną wodą (tak, by były w całości przykryte). Pozostaw do namoczenia na całą noc.
Obierz warzywa korzeniowe pokrój na mniejsze kawałki. Włóż do garnka z wodą. Dodaj połówkę cebuli, ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, nieco czarnego, grubo zmielonego pieprzu i nie więcej niż płaską łyżeczkę soli. Wywar gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
Przecedź wywar. Dodaj do niego grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Ponownie zagotuj. Gotuj przez około 45 minut. Gdy grzyby staną się miękkie, wyjmij z garnka mniej więcej 2/3 ich ilości.
W międzyczasie pokrój drobno drugą połowę cebuli i zeszklij na maśle. Cebulę dodaj do garnka z wywarem i 1/3 grzybów. Dodaj do niego także tymianek. Zblenduj zawartość garnka. Ponownie dołóż do niego wyjęte grzyby i pokrojoną drobniej marchewkę (wcześniej wyjętą z wywaru).
Rozkłóć w miseczce jajko i dodaj nieco soli. Połącz z mąką i wymieszaj na jednolite ciasto. Wrzucaj odcinane łyżką niewielkie kawałki ciasta do gotującej się zupy – tak powstaną drobne, domowe kluseczki. Na koniec dodaj do garnka śmietanę kremówkę i dokładnie wymieszaj. Źródło: YouTube/Oddaszfartucha