Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa-krem z suszonych grzybów z dodatkiem łazanek to aromatyczna, wyborna grzybowa, która gości w wielu domach na wigilijnym stole. Prosta w przygotowaniu, pełna warzyw, zabielona kremówką o aksamitnej konsystencji. Doskonała!
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 88
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31247
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 403
Składniki
Grzyby płuczemy i moczymy przez noc zalane ciepłą wodą. Wodę, w której się moczyły zachowujemy, a grzyby odcedzamy i kroimy w cienkie paski. Odkładamy kilka grzybów w całości do dekoracji. Warzywa obieramy i myjemy. Pora i cebulę kroimy drobno. W garnku 3 l rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim na szklisto pora i cebulę. W międzyczasie trzemy na tarce o grubych oczkach marchew, seler i pietruszkę. Dorzucamy do garnka z cebulą i porem starte warzywa. Dusimy je do miękkości, ok. 5-6 minut. Teraz dodajemy grzyby, zalewamy całość bulionem. Gotujemy grzybową 30 minut. Po tym czasie wyławiamy całe grzyby, a zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i zalewamy kremówką. Doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy ogień. Grzybową przelewamy do bulionówek lub talerzy, dajemy łazanki i do dekoracji grzybki zachowane w całości, posypujemy posiekaną natką.
Aksamitna grzybowa wigilijna gotowa!
Nasz przepis na łazanki do grzybowej: https://smaker.pl/przepisy-dodatki/przepis-lazanki-do-grzybowej-i-makielek,1993085,walek.html