Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa grzybowa z grzankami to pyszna propozycja, nieco inna od wszystkich wcześniejszych, które zdarzało ci się przygotowywać. Ma postać rozpływającego się w ustach, rozgrzewającego kremu. Dodatkowo uroku dodają jej chrupiące, mocno aromatyczne grzanki.
Szybkie w przygotowaniu muffinki nadziane czekoladą. Idealne dla dzieci. Pole...
Odsłon: 1570
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 29
Szybkie w przygotowaniu muffinki nadziane czekoladą. Idealne dla dzieci. Pole...
Odsłon: 1570
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 29
Składniki
Grzyby oczyść i pokrój w mniejsze kawałki. Jeśli używasz suszonych, dzień wcześniej namocz je w wodzie, a następnie dobrze odciśnij.
Cebulę drobno posiekaj.
Masło rozpuść na średnim ogniu. Dodaj grzyby i cebulę. Smaż je przez 4-5 minut do miękkości. Odłóż 1-2 łyżki ładnych i małych grzybków do dekoracji.
W garnku wymieszaj mąkę, sól, pieprz, tymianek i czosnek. Dodaj połowę bulionu i wymieszaj do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji bez grudek. Dodaj grzyby.
Dodaj resztę bulionu i liść laurowy. Ponownie wymieszaj i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj zupę przez 1-2 minuty.
Zmniejsz ogień i blenderem zanurzeniowym zmiksuj całość na krem, pozostawiając ewentualnie kawałki grzybów o pożądanej wielkości.
Zabiel zupę śmietanką, dobrze mieszając.
Przygotuj grzanki. Pieczywo pokrój w kostkę o podobnej wielkości.
Posyp je przyprawami i zalej oliwą, cały czas mieszając, do połączenia.
Rozłóż grzanki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 10 minut w 180 st. Celsjusza
Zupa grzybowa z grzankami podawaj na ciepło, udekorowaną odłożonymi wcześniej grzybami.