Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Zupa grzybowa (z grzybów mrożonych)

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 5433

Zupa grzybowa najlepiej smakuje mi jesienią i zimą, po długim spacerze. Cudownie rozgrzewa, syci i smakuje. Taką zupę podaję na Wigilię, ale wtedy bulion zastępuję wodą.

Składniki

  • Około 500g mrożonych grzybów leśnych
  • 5-7 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • Kawałek selera
  • 2 liście laurowe, Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 0,5 l bulionu, Szklanka śmietany 18%, 1 łyżka mąki
  • Masło
  • Sól, pieprz
  • Natka pietruszki
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Grzyby rozmrozić, pokroić w spore kawałki podobnej wielkości i włożyć do większego rondla z grubym dnem. Smażyć na maśle delikatnie mieszając, aż odparuje z nich sok. Dodać jeszcze trochę masła oraz posiekaną cebulę, smażyć razem przez chwilę, aż cebula się zeszkli. Wlać bulion (zupę można przygotować na wodzie) i gotować przez około 10 - 15 minut na małym ogniu.
    Warzywa obrać, umyć, ziemniaki pokroić w kostkę, pozostałe zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do zupy. Dodać też listki laurowe oraz kilka ziaren ziela angielskiego. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
    Śmietanę połączyć z mąką i przelać do garnka z zupą. Wymieszać. Gotować jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Posypać posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń