Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Zupa grzybowa (z suszonych grzybów)

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 1009

Dodano:

Odsłon: 247

Nieodzowny dodatek zarówno do kolacji wigilijnej jak i na co dzień do obiadu. Zupę przygotowuję z grzybów suszonych z dodatkiem włoszczyzny i śmietanki.

Składniki

  • Grzyby suszone (200g)
  • Włoszczyzna (marchew, seler, pietruszka, lubczyk)
  • Śmietana UHT 12% (250 ml)
  • Przyprawy: sól, pieprz, mąka (do zagęszczenia) lub fix sos grzybowy.
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Suszone grzyby sparzyć i namoczyć na 1 h
    2. Do garnka nalać wodę, wrzucić grzyby i dodać marchew, seler, sól, przyprawa do zupy, lubczyk
    3. Ugotować bulion grzybowo- warzywny (tak by włoszczyzna była miękka)

  2. 4. Grzyby odcedzić i posiekać
    5. Włoszczyznę zmiksować z bulionem grzybowo-warzywnym.
    6. Dodać grzyby. Przyprawić do smaku.
    7. Zaklepać śmietaną i ewentualnie mąką (lub sosem grzybowym).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń