Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Klasyczna zupa z suszonych grzybów. Można podać z ziemniakami, z makaronem, zabielaną śmietaną lub czystą. Dobrze sprawdzają się łazanki. My dodaliśmy spaghetti, bowiem takie nam zostało z poprzedniego dnia.
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 130
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 294
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 68
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 294
Idealny do zupy Pho.
Odsłon: 130
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 294
Puszyste drożdżowe racuszki z gruszkami. Chilli nadaje lekko pikantnego finis...
Odsłon: 68
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 294
Składniki
Grzyby namoczyłem w 1 l wody przez noc. Odcedziłem ( płyn zachowałem ). Opłukałem , pokroiłem w paski. Płyn, w którym moczyły się grzyby przecedziłem przez gęste sito.. Włożyłem do niego grzyby i pół godziny gotowałem redukując tak żeby pozostało nie więcej niż 200 ml płynu. Obraną cebulę, posiekałem, podsmażyłem na maśle , zalałem bulionem, gotowałem 20 minut. Dodałem pokrojone w dość grubą kostkę ziemniaki. Po kolejnych 20 minutach, dodałem grzyby wraz z wywarem i gotowałem, aż ziemniaki były miękkie. Wymieszałem śmietany dodając kilka łyżek zupy. Doprawiłem solą i pieprzem. Dodałem pokrojoną marchewkę wyjętą z bulionu warzywnego, doprowadziłem do wrzenia, zdjąłem z ognia.
Wersja z makaronem.