Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały obiad jednodaniowy w stylu węgierskim.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Mięso dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Następnie wrzucić do garnka, dodać margarynę, 3 ząbki czosnku, vegetę. Dusić do miękkości, podlewając niewielką ilości wody. Uwaga kochani - mięso wołowe potrzebuje sporo czasu do miękkości (nawet 1,5 h), więc możecie w tym czasie...
Obrać cebulę, pokroić ją w kostkę. Na patelni przysmażyć na oleju, powoli do uzyskania mocno brązowego koloru. Tak usmażoną cebulę, wlewamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy tak długo, jak mięso wołowe. Dość długo.
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i ugotować do miękkości w posolonej wodzie. Około 20 minut.
W osobnym garnku przecedzić przez sitko cebulę. Przetrzeć ją na sitku, żeby jak największa ilość została w garnku i nie pływały farfocle. Przelać zawartość wcześniej przygotowanych garnków do jednego (mięso z wodą, ziemniaki z wodą - nie cedzimy tego i wywar cebulowy). Do tego garnka wrzucamy jeszcze czerwoną paprykę konserwową.
Do gotującej się zupy dodajemy wcześniej przygotowane kluseczki. Kluseczki przygotuje się tak: Trzy jajka, trzy czubate łyżki mąki i trzy czubate łyżki grysiku. Nakładamy łyżeczką do zupy.
Kluski w zupie gotujemy około 5 minut. Do zagęszczenia możemy jeszcze dodać łyżkę mąki ziemniaczanej, wymieszaną z małą ilością wody. Kosztujemy, doprawiamy do smaku i zapraszamy wszystkich do stołu :)