Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gulaszowa to zupa wyjątkowo ulubiona przez nas, bardzo sycąca. Jedna z najsmaczniejszych zup w naszym repertuarze. Można ją potraktować jako danie jednogarnkowe, jest tak gęsta, pełna mięsa i warzyw. Można ją jadać na co dzień, można też podawać na imprezach na start i zaostrzenie apetytu. Zupa genialna, uniwersalna.
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6956
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2910
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 787
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 547
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 6956
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2910
Zupa bardzo sycąca, bardzo pożywna, bardzo smaczna. Wszystko co najlepsze.
Odsłon: 787
Koniecznie trzeba takie wisienki zrobić. Są pyszne i bardzo przydatne do dese...
Odsłon: 547
Składniki
W 4 l wody gotujemy warzywa- marchew, pietruszkę i por w całości, razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim . Całość lekko solimy.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy na tłuszcz i przyrumieniamy. Dodajemy kiełbasę pokrojoną w półplasterki, boczek w drobną kostkę oraz cebulę również w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia cebuli. Na koniec dajemy na patelnię paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy. Mieszamy.
Do garnka z warzywami wrzucamy całe dobro z patelni. Patelnię opłukujemy wywarem z garnka, który wlewamy do zupy. Trochę ją solimy i pieprzymy. Wyławiamy por i liście laurowe. Przykrywamy garnek pokrywką. Gotujemy zupę ok. godziny, aż mięso będzie bardzo miękkie. Teraz na olej rozgrzany na patelni wrzucamy pieczarki pokrojone w plasterki, lekko podsmażamy, następnie dodajemy obie papryki pokrojone w drobną kostkę. Całość smażymy 10-15 minut, niech trochę zmięknie. Wrzucamy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i również wrzucamy do zupy, gotujemy je do miękkości. Kiedy wszystkie składniki zupy są miękkie, robimy zaklepkę z mąki i wody, zaciągamy nią zupę, 1-2 minuty gotujemy całość i jednocześnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi i cukrem. Zupa gulaszowa gotowa!
Nasza rada: Ponieważ gotowanie gulaszowej jest trochę pracochłonne i trwa 2-2,5 godziny proponujemy zrobić jej trochę więcej. Dlatego też w przepisie podałyśmy dużą ilość składników. Nadmiar zupy można zamknąć w słoiku- wlać jeszcze gorącą i dobrze zakręcić. Taką zupę możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni. Możemy również przechowywać ją w zamrażarce do 3 miesięcy. Jeśli natomiast planujemy zrobić gulaszową tylko na raz, zmniejszmy ilość składników o połowę.