Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienity i prosty przepis na zupę gulaszową, która zasmakuje dosłownie każdemu! Taką zupę stworzysz również ze składników, które masz w kuchni pod ręką. Możesz dodać do zupy gulaszowej boczek, czy zastąpić mięso kiełbasą i też będzie pysznie! Jeżeli tak jak mi, zawieruszyła Ci się w kuchni zielona pietruszka, to zdecydowanie jej użyj. Kocham w tym daniu to, że jest sycące, niskokaloryczne i po prostu pyszne. I przyznam się, że nie znam nikogo, komu by ta zupa gulaszowa nie posmakowała. Nieważne czy to okres wiosenno-letni, okazja na taką pyszną zupę znajdzie się sama, bo kto nie lubi tak aromatycznego, bogatego w mięso i warzywa dania. Smacznego!
garnek 5 l lub więcej, łyżka kuchenna, chochla, nóż, deska do krojenia
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 6
Polecam.
Odsłon: 746
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2025
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 6
Polecam.
Odsłon: 746
Przepis dnia
Dla miłośników ciast wytrawnych. Salami podkręca smak .
Odsłon: 2025
Składniki
Przygotuj garnek minimum 5 l. Rozpuść: 2 łyżki smalcu lub oleju (polecam smalec, daje zupełnie inny efekt smakowy). Pokrój dwie cebule w kostkę i przesmaż na smalcu do zeszklenia się. Umyj mięso wołowe i pokrój je w kostkę ok. 3 cm. Dodaj mięso do usmażonej wcześniej cebuli.
Pokrój na drobno dwa ząbki czosnku i podsmażaj z cebulą i mięsem. W tym momencie dodaj 4 łyżeczki papryki słodkiej oraz 2 łyżeczki papryki ostrej i tymianku (najlepiej jako żywe zioło). Dodaj pulpę pomidorową lub passatę i wlej wodę/bulion, ok. 1 l. Jeżeli chcesz uzyskać bardziej gęstą zupę, to pozostaw proporcje, jeżeli zupa ma być bardziej rzadka, to dodaj 200 ml wody. Do garnka wrzuć ziele angielskie oraz liście laurowe.
Zupa gulaszowa potrzebuje czasu, aby wszystkie składniki się przegryzły, gotuj ją do momentu, aż mięso będzie miękkie, czyli około 1,5 godziny. Bardzo wiele zależy od tego, jakie mięso wybierzesz. W międzyczasie przypraw solą i pieprzem. Pokrój paprykę na mniejsze kawałki i dodaj ją do zupy gulaszowej. Żółta papryka jest mniej słodka niż papryka czerwona, ale ma przyjemny, łagodny smak, za to nieco twardszą strukturę. Idealnie wkomponuje się w zupę, a ona sama nabierze dodatkowego koloru. Następnie pokrój pieczarki w plastry lub wybierz mniejsze pieczarki w całości i wrzuć do garnka. Obierz ziemniaki i pokrój je w większą kostkę. Dorzuć ziemniaki do garnka. Gotuj do momentu, aż będą lekko twarde. Nie doprowadź do rozgotowania, bo to może zagęścić niepotrzebnie zupę.
Zamieszaj zupę i przykryj ją przykrywką. Gotuj ją do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. Jest to danie jednogarnkowe, ale na każdym tym etapie możesz przyspieszyć proces tworzenia zupy, np. gotując osobno ziemniaki, czy podsmażając boczek. Boczek wędzony nada tutaj wyjątkowego wędzonego smaku, co wpłynie absolutnie na zmysł smaku. Nie jest to oczywiste zestawienie z wołowiną, czy wieprzowiną, ale warto spróbować dla piorunującego efektu. Smacznego!