Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 44 Ocena: 374

Dodano:

Odsłon: 1917

Zainspirowana przepisem Karola Okrasy, stworzyłam własną wersję tej pysznej rozgrzewającej zupy.

Składniki

  • 800 g gulaszu wieprzowego
  • Marchew
  • Pietruszka
  • Ćwiartka selera
  • 3 cebule
  • 6 ziemniaków
  • 3 czerwone papryki
  • Świeży imbir ok 5 cm
  • 1 cytryna
  • 5 ząbków czosnku
  • Pół łyżeczki kminku
  • Pół łyżeczki majeranku
  • 3 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • Słodka i ostra papryka mielona
  • 250 g pieczarek
  • Sól, pieprz
  • 1.5 l bulionu drobiowo-warzywnego
  • Pieprz ziołowy
  • 250 ml przecieru pomidorowego
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką

Przygotowanie

  1. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, przekrajamy na ćwiartki, układamy na papierze do pieczenia na blaszce i pieczemy w 200 st.C ok 25 min by skórka lekko ściemniało. Przekładamy do miski i przykrywamy folią. Gdy papryka lekko wystygnie, ściągamy skórkę.

  2. W międzyczasie doprawiamy nasze mięso solą, pieprzem, papryką mieloną, pieprzem ziołowym i kminkiem. Smażymy na niewielkiej ilości oleju. Przekładamy do garnka z bulionem. Dodajemy obrane warzywa i gotujemy do miękkości.

  3. Na tłuszczu po mięsie smażymy cebulę pokrojoną w piórka. Dodajemy przeciśnięty czosnek, starty imbir. Dodajemy pieczarki pokrojone w grube plastry. Dusimy chwilę. Przekładamy wszystko do garnka. Warzywa z bulionu blendujemy i dodajemy do zupy. Ziemniaki kroimy w kostkę i wrzucany do garnka, gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, pokrojoną w paski paprykę i majeranek. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Gotujemy jeszcze chwilę i podajemy najlepiej z chrupiącą bułeczką. Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń