Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa gulaszowa z muszelkami.

Zupa gulaszowa z muszelkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1428 Ocena: 18420

Dodano:

Odsłon: 578

Zupa gulaszowa z muszelkami ugotowana na mięsie wieprzowym z makaronem muszelki.

Składniki

  • mięso wieprzowe 1 kg (szynka)
  • cebula 2 szt.
  • smalec 2 łyżki
  • papryka czerwona słodka 1 szt.
  • suszona włoszczyzna 4 łyżki
  • bulion warzywny 1 litr
  • Makaron muszelki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy do smaku
  • ziele angielskie 5-6 ziaren
  • liść laurowy 3 szt.
  • papryka mielona słodka 2 łyżki
  • papryka mielona ostra 1 łyżeczka
  • sos sojowy ciemny 4 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, osuszamy papierowymi ręczniczkami, kroimy w większą kostkę 3/3 cm. Mięso solimy i smażymy na rozgrzanym smalcu do lekkiego zarumienienia się. Cebulę obieramy i kroimy w ćwierć plastry, dodajemy do smażącego się mięsa, cebula musi być ładnie zeszklona. W między czasie zagotowujemy bulion z suszoną włoszczyzną, zielem angielskim i liśćmi laurowymi.

  2. Do gotującego się bulionu dodajemy podsmażone mięso z cebulą, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym do smaku i gotujemy 40 minut, do miękkości mięsa. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, rozdrobniony czosnek, sos sojowy, makaron muszelki oraz papryki, ostrą i słodką. Dusimy jeszcze około 20 minut żeby zmiękł makaron i żeby zupa troszkę zgęstniała. Gotową zupę podajemy z pieczywem.

    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń