Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjna marokańska zupa z ciecierzycą, wołowiną i pomidorami. Jest tak sycąca, że z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Mieszanka aromatycznych przypraw nadaje jej niepowtarzalnego smaku i aromatu. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
Przepis na pyszny i zdrowy deser jeżynowy, który ma konsystencję delikatnej p...
Odsłon: 145
Kolejna sałatka pełna wartości świeżych warzyw. Zamknięte słońce w słoikach....
Odsłon: 94
Kopytka z kalafiora są zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione n...
Odsłon: 186
Pieczarki z cebulką w śmietanie to prosty sposób na pyszną i szybką do przygo...
Odsłon: 169
Przepis na pyszny i zdrowy deser jeżynowy, który ma konsystencję delikatnej p...
Odsłon: 145
Kolejna sałatka pełna wartości świeżych warzyw. Zamknięte słońce w słoikach....
Odsłon: 94
Kopytka z kalafiora są zaskakujące w w smaku. Najlepiej smakują zrumienione n...
Odsłon: 186
Pieczarki z cebulką w śmietanie to prosty sposób na pyszną i szybką do przygo...
Odsłon: 169
Składniki
Zacznij od przygotowania wywaru. Mięso wołowe umyj, a następnie pokrój w średniej wielkości kostkę. Podsmaż na mocno rozgrzanej patelni z jednej i z drugiej strony. W trakcie posól i popieprz. Przełóż do dużego garnka wraz z tłuszczem, który został na patelni i zalej wodą, maksymalnie do 2 litrów. Zagotuj.
W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, posiekaj seler, obierz i pokrój marchewkę.
Wszystkie warzywa umieść na patelni, na której wcześniej smażyło się mięso. Dodaj trochę tłuszczu, jeśli potrzeba. Delikatnie podsmaż, aby zmiękły.
Ząbki czosnku obierz, rozgnieć i posiekaj. Dodaj do smażących się warzyw.
Zawartość patelni przełóż do garnka z mięsem.
Dodaj kmin rzymski (najlepiej utarty w moździerzu), obrany i starty na drobno imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj.
Pod koniec gotowania, kiedy mięso będzie prawie gotowe, dodaj opłukaną soczewicę.
Teraz czas na passatę pomidorową oraz puszkę pomidorów, dodaj je do zupy. Dopraw solą i pieprzem.
Na koniec dołóż do gotujących się składników ugotowaną ciecierzycę.
Wlej sok z limonki.
Gotową zupę udekoruj posiekaną kolendrą.