Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Harira to marokańska zupa, która rozgrzewa i dodaje energii. Lokalnie możesz ją spotkać w wielu barach i ekskluzywnych restauracjach. W tej wersji szybko przygotujesz ją z sezonowych warzyw i soczystego wołowego mięsa samodzielnie w zaciszu domowym!
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 58
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 67
Każdy ma swój przepis na dobrą lasagne. Mój jest sprawdzony, szybko się robi...
Odsłon: 58
To pyszna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnego, zwykłego puree. To delikatn...
Odsłon: 67
Składniki
Mięso wołowe umyj, osusz, a następnie pokrój na małe kawałki jak na gulasz. Na dużej patelni rozgrzej olej i mocno podsmaż mięso, aż będzie dobrze zrumienione z każdej strony. Posyp mięso mąką i smaż jeszcze przez 1-2 minuty, aby mąka się zarumieniła. Odstaw mięso na bok.
Marchewki i cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek oraz imbir obierz, a potem drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce. Daktyle pokrój na mniejsze kawałki.
W dużym garnku rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż cebulę, marchewki, czosnek oraz imbir na średnim ogniu przez aż warzywa zmiękną. Dodaj kumin, cynamon, kurkumę, paprykę słodką i wędzoną. Smaż wszystko, mieszając od czasu do czasu. Zalej całość wodą i zagotuj. Wtedy dodaj mięso oraz czerwoną soczewicę. Gotuj całość około 20 minut.
Do warzyw przełóż zawartość pomidorów z puszki, passatę pomidorową oraz koncentrat pomidorowy. Dopraw liściem laurowym i zielem angielskim. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień do minimum. Dodaj cieciorkę z puszki i pokrojone daktyle. Gotuj dalej przez 10 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem na koniec.
Przed podaniem posiekaj kolendrę i przełóż ją bezpośrednio na talerze.