Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hummus kojarzy się z pyszną pastą z ciecierzycy, najczęściej serwowaną do imprezowych przekąsek. Z rośliny można jednak przygotować znacznie więcej, np. inspirowany słynną przystawką - krem. Zupę hummusową je się na ciepło - jej smak podkręcony jest m.in. czosnkiem i marchewką. To rozgrzewająca i pyszna propozycja na obiad.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1283
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12144
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 32
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1283
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 22
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12144
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 32
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, a na nią wysyp 1,5 szklanki ciecierzycy, pomiędzy wkładając ząbki czosnku. Dopraw połową łyżeczki soli i połową łyżeczki kminku. Polej równomiernie łyżką oliwy z oliwek.
Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20-25 minut (w połowie mieszając składniki), aż do miękkości i zarumienienia czosnku. Ciecierzyca powinna być chrupiąca i lekko spieczona. Wyjmij blachę, odłóż do ostygnięcia.
Pozostałe 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzej w głębszym garnku. Wsyp cebulę i smaż, aż do zeszklenia. Dodaj pozostałą sól, pozostałą część kminku i smaż jeszcze ok. minuty, mieszając. Dodaj marchewki, 1,5 szklanki ciecierzycy i wymieszaj do połączenia składników. Smaż ok. 2 minut, stopniowo dolewaj bulion i wodę. Doprowadź do wrzenia. Wtedy zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, pod przykryciem, aż do miękkości marchewki (ok. 20 minut). Odstaw, dodaj tahini, sok z cytryny i upieczone wcześniej ząbki czosnku.
Blenderem ręcznym zmiksuj zupę hummusową na gładką masę (nawet ok. 2 minut). Jeśli zupa wyjdzie za gęsta, po prostu dolej trochę wody.
Zupę hummusową przelej do misek, a następnie posyp chrupiącą pieczoną ciecierzycą. Udekoruj natką pietruszki.