Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa imbirowa

Zupa imbirowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2386 Ocena: 52999

Dodano:

Odsłon: 3825

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem.

Składniki

  • 2 udka z kurczaka
  • 20 g suszonych grzybów mun
  • 1 mała puszka groszku
  • 1,5 l bulionu drobiowego
  • 4 dymki
  • szczypiorek
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa imbirowa

Przygotowanie

  1. Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, studzimy i rwiemy mięso na mniejsze kawałki.

    Grzyby moczymy we wrzątku, kroimy na paski.

    Do rondla wlewamy bulion, dodajemy grzyby i doprowadzamy do wrzenia.

    Następnie dodajemy osączony z zalewy groszek, drobno posiekany imbir, pokrojoną na plasterki dymkę, sos sojowy i mięso z kurczaka. Gotujemy 5 min.

    Zupę mieszamy z olejem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Obficie posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń