Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa indyjska to pożywne i bogate w smak danie na bazie czerwonej soczewicy, cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów i kolendry z dużą ilością przypraw. W Indiach podaje się tego typu potrawy z ryżem lub chrupkim chlebkiem naan. Aby wzmocnić smak przypraw, warto je podprażyć na suchej patelni. Polecamy wszystkim, którzy lubią sycące i aromatyczne dania jednogarnkowe.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Przepłucz soczewicę kilka razy pod bieżącą wodą i odcedź. Umieść ją w garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż stanie się miękka i papkowata. Jeśli woda zbyt szybko odparuje, dolej ½ szklanki w trakcie gotowania. Możesz użyć szybkowaru, aby przyspieszyć proces. Ugotowaną soczewicę lekko rozgnieść widelcem i zostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj mieszankę przyprawową. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej (możesz także użyć klarowanego masła), wrzuć nasiona kminu rzymskiego i trzymaj na małym ogniu, aż przyprawa zacznie skwierczeć. Następnie dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż często mieszając, aż stanie się jasnozłota. Dodaj starty imbir i drobno posiekany czosnek, po czym smaż 10-15 minut, aż zaniknie surowy aromat przypraw. Dodaj zielone i czerwone chili, a potem wszystkie sypkie przyprawy - kurkumę i curry. Chwilę przemieszaj, po czym dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, smaż na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawi się warstwa tłuszczu, a pomidory się rozpadną i staną się miękkie.
Dodaj ugotowaną i lekko rozgniecioną soczewicę do mieszanki pomidorowej, dolej 1-1,5 szklanki wody, w zależności od preferowanej konsystencji. Możesz dostosowywać ilość płynu stopniowo. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Gotuj około 1 minuty i spróbuj, na wypadek, gdyby było konieczne dodatkowe doprawienie. Podawaj zupę indyjską, gdy jest gorąca. Udekoruj natką pietruszki lub kolendry i płatkami chili.