Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa indyjska to pożywne i bogate w smak danie na bazie czerwonej soczewicy, cebuli, czosnku, imbiru, pomidorów i kolendry z dużą ilością przypraw. W Indiach podaje się tego typu potrawy z ryżem lub chrupkim chlebkiem naan. Aby wzmocnić smak przypraw, warto je podprażyć na suchej patelni. Polecamy wszystkim, którzy lubią sycące i aromatyczne dania jednogarnkowe.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22651
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14993
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4767
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44888
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22651
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14993
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4767
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44888
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 732
Składniki
Przepłucz soczewicę kilka razy pod bieżącą wodą i odcedź. Umieść ją w garnku, zalej wodą i gotuj na średnim ogniu, aż stanie się miękka i papkowata. Jeśli woda zbyt szybko odparuje, dolej ½ szklanki w trakcie gotowania. Możesz użyć szybkowaru, aby przyspieszyć proces. Ugotowaną soczewicę lekko rozgnieść widelcem i zostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotuj mieszankę przyprawową. W głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej (możesz także użyć klarowanego masła), wrzuć nasiona kminu rzymskiego i trzymaj na małym ogniu, aż przyprawa zacznie skwierczeć. Następnie dodaj obraną i drobno posiekaną cebulę i smaż często mieszając, aż stanie się jasnozłota. Dodaj starty imbir i drobno posiekany czosnek, po czym smaż 10-15 minut, aż zaniknie surowy aromat przypraw. Dodaj zielone i czerwone chili, a potem wszystkie sypkie przyprawy - kurkumę i curry. Chwilę przemieszaj, po czym dodaj obrane ze skórki i pokrojone pomidory, smaż na średnim ogniu, aż na powierzchni pojawi się warstwa tłuszczu, a pomidory się rozpadną i staną się miękkie.
Dodaj ugotowaną i lekko rozgniecioną soczewicę do mieszanki pomidorowej, dolej 1-1,5 szklanki wody, w zależności od preferowanej konsystencji. Możesz dostosowywać ilość płynu stopniowo. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz posiekaną kolendrę. Gotuj około 1 minuty i spróbuj, na wypadek, gdyby było konieczne dodatkowe doprawienie. Podawaj zupę indyjską, gdy jest gorąca. Udekoruj natką pietruszki lub kolendry i płatkami chili.