Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jabłkowa

Zupa jabłkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2187 Ocena: 48517

Dodano:

Odsłon: 1199

Dobra na ciepło w zimowe dni ,jaki i na zimno (chłodnik) w upały.

Składniki

  • 800 g jabłek
  • 1/2 laski cynamonu
  • 4 goździki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • skórka starta z cytryny
  • 150 ml śmietany kremówki
  • sok z cytryny
  • cukier
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jabłka umyłem ,pokroiłem w ćwiartki i po usunięciu gniazd nasiennych poszatkowałem. Zalałem ½ l wody ,dodałem cynamon i goździki. Gotowałem 20 min. Wyjąłem przyprawy ,a jabłka wraz z płynem zmiksowałem. Dodałem szklankę wody i zagotowałem. Mąkę ziemniaczaną wymieszałem z 100 ml zimnej wody ,wlałem do zupy i gotowałem 5 min. Następnie dodałem startą skórkę cytrynową ,doprawiłem do smaku sokiem z cytryny i cukrem. Śmietanę można wlać do zupy i wymieszać ,ja dodałem śmietanę przed podaniem. Polecam z ryżem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

BEATA1978 28 marca 2014 Fajna zupka i jak zawsze wszystko bardzo estetycznie i ciekawie podane. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

BM87 28 marca 2014 Mniam, mniam. Uwielbiam jabłka z cynamonem, więc przepis dla mnie wprost idealny. :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 28 marca 2014 pychoty,robię podobnie ,jako chłodnik,na ciepło nie próbowałem:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ggosienka68 28 marca 2014 Bardzo lubię ryż z prażonymi jabłkami. Zupy jeszcze nie jadłam, ale myślę że smak podobny tylko konsystencja inna. W najbliższym czasie zrobię wg Twojego przepisu. Ryż do zupy ma być na mleku czy wodzie gotowany? Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ziembulka 28 marca 2014 uwielbiam cynamon a na dodatek w połączeniu z jabłkiem i goździkami pycha !

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń