Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa jagodowa, czyli zupa z borówek, czernic, leśnych jagód, to ukochane wspomnienie mojego dzieciństwa. Mama gotowała tę zupę przez cały sezon i jedliśmy ją lekko schłodzoną, z lanymi kluskami. A że była uwielbiana przez wszystkich członków rodziny, bo nawet tato – facet z krwi i kości – lubił ją i jadał chętnie, to trzeba było przygotować zapasy na zimę. Dlatego mój ojciec zdobywał leśne jagody, gdzie tylko się dało, a mama zamykała te jagódki w słoikach. Dzięki temu mogliśmy jadać naszą ulubioną zupę jagodową nawet w środku zimy, tylko wtedy była podawana lekko ciepła. Ja nie gotuję jej w zimie, ale lato rządzi się innymi prawami. Wracając więc z krótkich wakacji nad Bałtykiem kupiliśmy po drodze litr leśnych jagód. Tylko dlatego, że bardzo, bardzo chciałam ugotować jagodową zupę i przywołać dawne wspomnienia.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 243
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 276
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 166
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 132
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2339
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 243
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 276
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 166
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 132
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 2339
Składniki
Jagody oczyść z leśnych paprochów i umyj delikatnie, a następnie przełóż do garnka.
Dodaj rozciętą laskę wanilii (wyskrob z niej ziarenka prosto do zupy) i zalej składniki wrzącą wodą (ok. 1 litr). Dodaj na początek szczyptę soli, 2 łyżki cukru i gotuj przez około 5 minut.
Do miseczki wbij jajka,
dodaj mąkę oraz szczyptę soli, wymieszaj dokładnie ciasto (jeśli ciasto jest zbyt gęste, możesz dodać nieco zimnej wody).
Tak przygotowane ciasto wlewaj cienką strużką do gotującej się zupy, delikatnie mieszając,
by powstały kluseczki.
W miseczce po cieście na kluski (żeby nie brudzić dodatkowych naczyń) wymieszaj śmietankę i skrobię ziemniaczaną. Wlej mieszaninę do gorącej zupy, intensywnie mieszając. Zupę ponownie doprowadź do wrzenia, zdejmij z ognia i na koniec dopraw do smaku cukrem i solą. Delikatnie wymieszaj.
Wystudź zupę przed podaniem, wstawiając garnek do dużej miski z zimną wodą.
Latem zupa jagodowa najlepiej smakuje po przestudzeniu, ale nie z lodówki – niech będzie letnia. Zimą podawaj lekko ciepłą, lecz nie gorącą. Dla mnie jest to ukochany smak dzieciństwa. Smacznego!