Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa

Przepis dnia 2021-09-01
Zupa jarzynowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 173 Ocena: 4735

Dodano:

Odsłon: 1560

Tą łatwą zupę jarzynową można tak naprawdę przygotować z dowolnymi warzywami. Bez względu na to jakie składniki mamy akurat pod ręką ta zupa zawsze wychodzi pysznie. Ten przepis jest też świetnym sposobem na zaprezentowanie sezonowych, świeżych warzyw latem lub wykorzystanie mrożonek zimą.

Składniki

  • 1 mała, posiekana cebula
  • 1 starty ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła lub oliwy
  • 1 pokrojona w drobną kostkę marchewka
  • 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1,5 litra rosołu z kurczaka lub jarzynowego
  • 1 szklanka zielonego groszku świeżego lub mrożonego
  • 1 szklanka fasolki szparagowej, pokrojona w około 1,5cm kawałki
  • około 70g makaronu nitki
  • 1/2 szklanki śmietany (30% lub 18%)
  • sól i mielony pieprz do smaku
  • posiekany koperek i natka pietruszki
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa jarzynowa

Przygotowanie

  1. W garnku na zupę rozpuścić masło, dodać cebulę oraz czosnek - podsmażyć chwilę razem.
    Następnie dodać marchew oraz ziemniaki, poddusić razem przez kilka minut i wlać gorący rosół - zagotować. Wsypać groszek oraz fasolkę - gotować razem, aż warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
    Pod koniec gotowania, do zupy jarzynowej dodać makaron - ugotować w zupie.
    Gotową zupę jarzynową doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wsypać posiekaną zieleninę i zabielić śmietanką.

    Mam nadzieję, że przepis na jarzynówkę spodoba się Tobie i twoim bliskim :) Korzystaj z niego i koniecznie ulepszaj :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

alejak-pl 01 września Ja ostatnio do większości zup dodaję ususzoną i sproszkowaną kanię. Polecam spróbować. Teraz jest wysyp kań. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń