Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z brukselką

Zupa jarzynowa z brukselką

Autor:

Przepisów i artykułów: 1025 Ocena: 7061

Dodano:

Odsłon: 236

Znajdują się tu może zwolennicy zup ? Wiem że dużo ludzi nie lubi brukselki my za to uwielbiamy także dziś podam prostą a zarazem pyszną zupę jarzynową z dodatkiem brukselki

Składniki

  • 2 kości schabowe na zupę,
  • 300 g mieszanki jarzynowej,
  • 8 średnich ziemniaków,
  • 500 g brukselki świeżej,
  • 1 liść laurowy,
  • 3 ziarenka ziela angielskiego,
  • 1 mała marchew,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 1 łyżka liści magii (4 g każda),
  • 2 kostki oryginalne magii (nie koniecznie),
  • pół szklanki śmietany 30 %,
  • 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa jarzynowa z brukselką

Przygotowanie

  1. Do garnka dodać opłukane kości schabowe na zupę oraz mieszankę jarzynową z dodatkiem fasolki szparagowej, wlać 1,5 litra wody, całość zagotować zebrać powstałe szumowiny zmniejszyć ogień i gotować do miękkości mięsa na kościach. W trakcie gotowania dodać liść laurowy, ziela angielskie oraz wsypać przyprawę uniwersalną ulubioną. Jak już mięso jest miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz od razu oczyszczoną kapustkę brukselkę, gotować na bardzo wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i zmiany koloru brukselki

  2. Gdy ziemniaki są już wystarczająco miękkie ( proszę się nie obawiać ziemniaki gotowane z kapustką nie będą twarde ) a brukselka zmieniła kolor i po spróbowaniu jest miękka i krucha wtedy dodać kostki magii oraz pokrojone liście magii i natki pietruszki, chwilę pogotować do zmiękczenia się zieleniny a następnie wlać śmietanę 30 % zamieszać i lekko zagotować, ugotowaną zupę zdjąć z ognia

  3. Ugotowana zupa wyszła bardzo smaczna pożywna i aromatyczna, kocham brukselkę w każdej postaci, kapustka o dziwo nie była gorzka jak niekiedy się trafia, a w zupie ugotowana jest krucha a zarazem soczysta. Jeżeli nie zjemy zupy a zwłaszcza brukselek można je wyjąć osuszyć i przygotować w bułce tartej to tylko taka podpowiedź bo u nas akurat znikła cała zupka

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń