Zupa jarzynowa z dorszem
Składniki
- świeże filety z dorsza (lub innej ryby), 2-3
- marchew, 2-3
- ziemniaki, 3-4
- cebula, 1
- puszka pomidorów
- czosnek, 2-3 ząbki
- bulion, 1,5-2 litry
- Natka pietruszki
- sól.pieprz, do smaku
- soczewica czerwona do ewentualnego zagęszczenia zupy, ok 2 łyżek
Składniki
- świeże filety z dorsza (lub innej ryby), 2-3
- marchew, 2-3
- ziemniaki, 3-4
- cebula, 1
- puszka pomidorów
- czosnek, 2-3 ząbki
- bulion, 1,5-2 litry
- Natka pietruszki
- sól.pieprz, do smaku
- soczewica czerwona do ewentualnego zagęszczenia zupy, ok 2 łyżek

Etapy przygotowania
Filety umyć,usunąć ewentualne ości i pokroić w większe kawałki.
Marchew pokroić w plasterki,ziemniaki w kostkę,cebulę w piórka,czosnek posiekać.Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie,do gotującego się bulionu dodać ziemniaki i marchew,następnie zeszkloną cebulę z czosnkiem i ewentualnie soczewicę.Gotować do miękkości,dodać pomidory i kawałki ryby,gotować jeszcze ok 10 min.Przyprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.
Przepis w Waszym wykonaniu (1)


Komentarze do przepisu (0)



Składniki
- świeże filety z dorsza (lub innej ryby), 2-3
- marchew, 2-3
- ziemniaki, 3-4
- cebula, 1
- puszka pomidorów
- czosnek, 2-3 ząbki
- bulion, 1,5-2 litry
- Natka pietruszki
- sól.pieprz, do smaku
- soczewica czerwona do ewentualnego zagęszczenia zupy, ok 2 łyżek
Filety umyć,usunąć ewentualne ości i pokroić w większe kawałki.
Marchew pokroić w plasterki,ziemniaki w kostkę,cebulę w piórka,czosnek posiekać.Cebulę i czosnek zeszklić na oliwie,do gotującego się bulionu dodać ziemniaki i marchew,następnie zeszkloną cebulę z czosnkiem i ewentualnie soczewicę.Gotować do miękkości,dodać pomidory i kawałki ryby,gotować jeszcze ok 10 min.Przyprawić do smaku i posypać posiekaną natką pietruszki.