Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne danie jednogarnkowe.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2009
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 26
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3070
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2009
Żeberka w najzdrowszej wersji, nie smażone, nie duszone, nie pieczone: grillo...
Odsłon: 26
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3070
Składniki
Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz namoczoną bułkę. Wyrabiamy jednolitą masę i formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki z każdej strony. Odstawiamy.
Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek oleju. Dodajemy włoszczyznę. Smażmy około 5 minut. Zalewamy 2 litrami przegotowanej, gorącej wody. Doprawiamy solą. Całość gotujemy około 20 minut.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie przez około 10 minut.
Ugotowane ziemniaki oraz klopsiki dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy. Do przygotowanej śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut, doprawiamy bazylią oraz pieprzem białym.