Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z klopsikami

Zupa jarzynowa z klopsikami

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 369

Dodano:

Odsłon: 263

Pożywne danie jednogarnkowe.

Składniki

  • Marchew - 1 szt.
  • Pietruszka - 1 szt.
  • Kawałek selera
  • Kawałek pora
  • Kilka różyczek brokuła
  • Kawałek kapusty włoskiej
  • Ziemniaki - 3-4 szt.
  • Przecier pomidorowy - 1 opakowanie
  • Śmietana 18 % - pół szklanki
  • Bazylia
  • Na klopsiki:
  • Mięso mielone wieprzowe - 15 dag
  • Jajko - 1 szt.
  • Namoczona w mleku bułka kajzerka
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko oraz namoczoną bułkę. Wyrabiamy jednolitą masę i formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki z każdej strony. Odstawiamy.

  2. Włoszczyznę kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy w garnku kilka łyżek oleju. Dodajemy włoszczyznę. Smażmy około 5 minut. Zalewamy 2 litrami przegotowanej, gorącej wody. Doprawiamy solą. Całość gotujemy około 20 minut.

  3. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy oddzielnie przez około 10 minut.

  4. Ugotowane ziemniaki oraz klopsiki dodajemy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy. Do przygotowanej śmietany dodajemy kilka łyżek gorącej zupy. Mieszamy i przelewamy do gotującej się zupy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut, doprawiamy bazylią oraz pieprzem białym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń