Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekka, wiosenna zupa jarzynowa z młodych warzyw z pewnością na stałe wejdzie do waszego kulinarnego repertuaru. Z powodzeniem sprawdzi się zarówno w roli samodzielnego posiłku oraz jednego z dań serwowanego w czasie tradycyjnego obiadu.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2943
Składniki
Zacznij od przygotowania wywaru. Zalej drobiową porcję rosołową dwoma litrami wody. Zagotuj. W tym czasie przygotuj warzywa. Marchewki obierz i przekrój każdą z nich na pół, a następnie posiekaj w plastry. Korzenie pietruszki wystarczy, że obierzesz. Pod koniec gotowania możesz ją wyłowić i odłożyć z zupy, ale jeśli lubisz jej smak, posiekaj drobno i zostaw aż do podania.
Kalafior umyj pod bieżącą wodą, osusz i podziel na mniejsze różyczki łatwe do nabierania podczas jedzenia zipy. Umytą kalarepę podziel na drobniejsze kawałki.
Por także obmyj, a następnie oddziel białą i jasnozieloną część. Pokrój ją w talarki. Umytą fasolkę szparagową, odetnij końce i podziel na drobniejsze kawałki. Kiedy woda z mięsem się zagotuje, dodaj wszystkie przygotowane wcześniej warzywa: marchewki, korzenie pietruszki, kalafior, kalarepę, por i fasolkę szparagową. Dopraw liśćmi laurowymi i zielami angielskimi. Ponownie zagotuj, a następnie zmniejsz moc palnika i zostaw wywar, aby delikatnie mrugał.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na odrobinie tłuszczu na patelni, aby ją delikatnie zeszklić. Dodaj do garnka z warzywami i odczekaj około 10 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój w drobną kostkę i dołóż do gotującej się zupy. Zostaw na ogniu jeszcze przez około 20 minut.
Pod koniec dopraw zupę solą i pieprzem. Podając ją w miseczkach, udekoruj posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie śmietaną.