Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzynowa na bulionie, zabielona kwaśną śmietaną to taka szybka propozycja na delikatną pełną warzyw zupę z kalafiorem, brokułem, marchewką, ziemniaczkami i dużą ilością posiekanej natki.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118849
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8748
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2604
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118849
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8748
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3186
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2604
Składniki
Kroimy ziemniaki i cebulę w kostkę, rozdrabniamy kalafior i brokuł na różyczki, marchew kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.
W garnku 3-4 l rozgrzewamy masło i olej zaczynamy podsmażać pokrojone warzywa. Najpierw cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy marchew, na końcu ziemniaki. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut i dorzucamy kalafior i brokuł. Gotujemy jeszcze 10-15 minut (do miękkiego kalafiora). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody.
Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że rosół był przyprawiony. Na koniec wlewamy kwaśną śmietanę połączoną z mąką, które hartujemy odrobiną gorącej zupy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę zdejmujemy z ognia. Nie gotujemy już jej.
Zupa jarzynowa zabielana gotowa!