Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jarzynowa na bulionie, zabielona kwaśną śmietaną to taka szybka propozycja na delikatną pełną warzyw zupę z kalafiorem, brokułem, marchewką, ziemniaczkami i dużą ilością posiekanej natki.
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 942
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 100
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 89
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 52
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 181
Pieczonki w papilotkach to turecki sposób na zamknięcie smaku w jednym, papie...
Odsłon: 942
Ugotowane mięso z mostku wieprzowego (żeberka) podane z sosem i kaszą gryczan...
Odsłon: 100
Domowa mieszanka ziół do gulaszu.
Odsłon: 89
Kapusta czy to biała czy czerwona ma wspaniałe własciwości odzywcze. Czerwona...
Odsłon: 52
Dzisiaj zapiekanki trochę inne jak zazwyczaj bo z grzybkami które uzbierałam...
Odsłon: 181
Składniki
Kroimy ziemniaki i cebulę w kostkę, rozdrabniamy kalafior i brokuł na różyczki, marchew kroimy w kostkę lub trzemy na tarce o grubych oczkach.
W garnku 3-4 l rozgrzewamy masło i olej zaczynamy podsmażać pokrojone warzywa. Najpierw cebulę, do zeszklonej cebuli dodajemy marchew, na końcu ziemniaki. Podsmażone warzywa zalewamy bulionem. Gotujemy do miękkości około 15 minut i dorzucamy kalafior i brokuł. Gotujemy jeszcze 10-15 minut (do miękkiego kalafiora). Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodajemy trochę gorącej wody.
Przyprawiamy jarzynową pieprzem, maggi i ewentualnie jeszcze solą. Pamiętajmy, że rosół był przyprawiony. Na koniec wlewamy kwaśną śmietanę połączoną z mąką, które hartujemy odrobiną gorącej zupy, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy posiekaną natkę pietruszki. Zupę zdejmujemy z ognia. Nie gotujemy już jej.
Zupa jarzynowa zabielana gotowa!