Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10125

Dodano:

Odsłon: 1023

Szybka i łatwa w przygotowaniu, z niewielu składników pyszna zupa kalafiorowa

Składniki

  • Bulion drobiowy lub warzywny 1,5l
  • kalafior 1 średni
  • ziemniaki 4
  • włoszczyzna 1 pęczek (marchew, kawałek selera, pietruszka, biała część pora)
  • śmietanka 30% 1/4 szkl.
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie 3 ziarenka
  • liść laurowy 3
  • masło 1 łyzka
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kalafiora należy pokroić na małe różyczki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć i obrać. Zetrzeć na grubych oczkach tarki. Białą część pora pokroić w cienkie plasterki.
    W dużym garnku rozgrzać masło i smażyć na nim warzywa. Wlać bulion, dodać liście laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować
    Następnie dodać ziemniaki i kalafiora. Wymieszać i gotować na małym ogniu ok. 15 minut. Wlać śmietankę i wymieszać. Gotować jeszcze 2-3 minuty. Przed podaniem posypać koperkiem. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń